Αυτά τα δύο τυριά αν και μοιάζουν πολύ, έχουν πολλές μικρές διαφορές.
Εάν είστε γνώστης του τυριού, ίσως γνωρίζετε ήδη ότι τόσο η μοτσαρέλα (ή το Fior Di Latte) όσο και η burrata παρασκευάζονται από φρέσκο αγελαδινό γάλα. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι παρασκευάζονται με τη μέθοδο pasta filata, η οποία είναι μια δημοφιλής τεχνική στην ιταλική τυροκομία.
A cheesy history lesson
Το τυρί μοτσαρέλα παράγεται στην Καμπανία, μια περιοχή στη νοτιοδυτική Ιταλία, από τον 12ο αιώνα. Αυτό το τυρί παρασκευάστηκε αρχικά από γάλα νεροβούβαλου αντί για παστεριωμένο αγελαδινό γάλα.
Η Μπουράτα από την άλλη πλευρά παρασκευάστηκε για πρώτη φορά στην Άντρια, στην Πούλια, τη δεκαετία του 1900. Λέγεται ότι ο Λορέντζο Μπιανκίνι ανέπτυξε πρώτος την μπουράτα το 1956. Μετά από αυτό, έγινε γνωστό στα τοπικά τυροκομεία, τα οποία παρήγαγαν αυτό το τυρί καθώς χρησιμοποιούσαν τα υπολείμματα της μοτσαρέλας.
Η διαδικασία παρασκευής μοτσαρέλας
Η διαδικασία παρασκευής μοτσαρέλας ξεκινά με το τυρόπηγμα, το οποίο παρασκευάζεται με την προσθήκη γαλακτικών ζυμώσεων και πυτιάς στο παστεριωμένο αγελαδινό γάλα. Εδώ έρχεται η μέθοδος pasta filata (ή τεντωμένο τυρόπηγμα). Αυτή η μέθοδος παρασκευής τυριού περιλαμβάνει το κόψιμο του τυροπήγματος και την εξαγωγή του ορού.
Η διαδικασία παρασκευής μπουράτας
Η διαδικασία παρασκευής μπουράτας ξεκινά με τον ίδιο τρόπο. Η μπουράτα παρασκευάζεται επίσης από το τυρόπηγμα της μοτσαρέλας. Ωστόσο, το τυρόπηγμα δεν είναι το μόνο συστατικό που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτού του τυριού σε σχήμα ντάμπλινγκ. Αντίθετα, η μοτσαρέλα λειτουργεί ως θήκη που κρατάει μια μαλακή και κρεμώδη γέμιση που ονομάζεται στρατσιατέλα: ένα μείγμα από τεντωμένα τυροπήγματα μοτσαρέλας και κρέμα γάλακτος.
Ποιο τυρί έχει καλύτερη γεύση;
Tόσο η μοτσαρέλα όσο και η μπουράτα είναι ιταλικά τυριά που μοιάζουν και έχουν παρόμοια γεύση – επιπλέον, χρησιμοποιούνται ευρέως στην ιταλική κουζίνα.
- Η μοτσαρέλα είναι γνωστή για τη ελαφρώς αλμυρή, λεπτή γεύση της και την υγρή υφή της, που την καθιστούν ιδανική για το μαγείρεμα παραδοσιακών ιταλικών συνταγών.
- Η μπουράτα κυριολεκτικά μεταφράζεται ως “βουτυράτη” στα ιταλικά, κάτι που υποδηλώνει τη πλούσια γεύση της. Αυτό το τυρί αποδεικνύει ότι το εσωτερικό είναι αυτό που μετράει.
Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να φάτε αυτά τα κρεμώδη τυριά;
Αν κοιτάξετε στο μενού του LE TARTARUGHE RISTORANTE, θα παρατηρήσετε ότι οι περισσότερες από τις πίτσες μας είναι καλυμμένες με μοτσαρέλα, η οποία έχει καταπληκτική γεύση όταν λιώσει πάνω στη φρέσκια πίτσα μας. Η μοτσαρέλα είναι ένα τυρί υψηλής υγρασίας, που σημαίνει ότι είναι ιδανική για λιώσιμο.
Η μπουράτα είναι ιδιαίτερα νόστιμη όταν συνδυάζεται με προσούτο crudo, τραγανό ψωμί, φρέσκιες ντομάτες, βασιλικό ή ελαιόλαδο (σκεφτείτε σαλάτα Καπρέζε!). Η μπουράτα είναι επίσης ένα δημοφιλές συστατικό σε ιταλικές σαλάτες και πιάτα ζυμαρικών.
Μπορούν και η μοτσαρέλα και η μπουράτα να χρησιμοποιηθούν στην πίτσα;
Αν και η μοτσαρέλα χρησιμοποιείται περισσότερο στις ιταλικές πίτσες, η μπουράτα είναι εξίσου νόστιμη ως επικάλυψη πίτσας. Οι περισσότερες από τις πίτσες μας είναι καλυμμένες με μοτσαρέλα, αλλά έχουμε και την Τρικολόρε, η οποία είναι καλυμμένη με μπουράτα, κόκκινες ντοματίνια, βασιλικό και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με σκόρδο – ουσιαστικά είναι η εκδοχή της πίτσας μιας σαλάτας Καπρέζε με μπουράτα.
Τώρα που γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ αυτών των δύο εκλεκτών τυριών, την επόμενη φορά που θα παραγγείλετε από το LE TARTARUGHE RISTORANTE, θα μπορείτε να εξηγήσετε σε όλους τα πάντα για το τυρί που βρίσκεται πάνω στην πίτσα που τρώνε!’
Follow us
Instagram: https://www.instagram.com/letartarughe_restaurantbar/